Sinaasappel

Dit heerlijke ronde fruit groeit niet in Nederland en wordt onder andere geïmporteerd uit Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Het is belangrijk, dat citrus veel zon krijgt, maar ook koude nachten. Dit zorgt er namelijk voor, dat de geelgroene kleur van de sinaasappel verandert in dieporanje. Er zijn veel varianten sinaasappels, zoals de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel.

Waar komen onze sinaasappels vandaan?

Spanje
Spanje is een bekend citrusland. Zo werden met de welbekende appeltjes uit Spanje geen appels, maar sinaasappels bedoeld! Citrus heeft veel zon nodig. Ze wordt hier dan ook pas aan het einde van de herfst geoogst. Dit betekent dat deze lekkere sinaasappels vanaf december t/m maart verkrijgbaar zijn.

Voor zowel onze sinaasappels als ons juice-concept werkt Fruit & Joy samen met een groep gerenommeerde Spaanse citrustelers, die zich in twee gebieden bevinden: Cordoba en Valencia. Hier zijn de teeltomstandigheden precies goed voor de teelt van de sappigste en zoetste (pers)sinaasappels.


Marokko
Voor het leveren van sinaasappels in de maanden maart t/m juli reist Fruit & Joy af naar Marokko. Dit Noord-Afrikaanse land is zeer geschikt voor de teelt van (pers)sinaasappels. We werken hier samen met twee professionele bedrijven. Beide bedrijven zijn grote coöperaties van telers in Marokko. De teeltgebieden liggen in Taroudant, een vruchtbaar gebied vlakbij de bekende badplaats Agadir. De zonovergoten dagen en de koele nachten zorgen voor de perfecte groeiomstandigheden.


Zuid-Afrika
Voor het zogenaamde overzeese seizoen reist Fruit & Joy af naar Zuid-Afrika. Zo kunt u gedurende de maanden mei t/m december ook genieten van sappig citrus. We werken samen met diverse grote telers, die gespecialiseerd zijn in de citrusteelt. Een van deze professionele teeltbedrijven is gelegen in het zogenaamde citrusdal. Zoals de naam al zegt is dit glooiende en vruchtbare gebied uitstekend voor de teelt van citrus. Het bedrijf beschikt over ruim 1300 hectare citrus en 7 grote pakstations en focust zich op de teelt van mandarijnen en sinaasappels. Fairtrade is hierbij een van de speerpunten. Andere gebieden in Zuid-Afrika zijn de Sundays River, Patensie, Limppopo en Letsitele.

Soorten en rassen

Sinaasappels zijn er in heel veel soorten en maten. Er zijn zelfs meer dan 200 soorten sinaasappels, waarvan 50 gangbare rassen!

Handsinaasappels

Fruit & Joy levert 4 soorten handsinaasappels, welke speciaal geselecteerd zijn op hun goede brix (suiker) gehalte en smaak.

Navels
Een ovaalronde wat grotere vrucht met zoet vruchtvlees.

Navellate
De Navellate is een wat kleinere sinaasappel dan de navel. Het is een pitloze soort en heeft zoet en sappig vruchtvlees. De Navellate is te herkennen aan de kleine en meer gesloten navel.

Autumn Gold
De Autumn Gold komt officieel uit Australië maar wordt vandaag de dag ook in Californië en Zuid-Afrika geteeld. De Autumn Gold is vergelijkbaar met de navellate. Hij is pitloos, sappig en lekker zoet.

Cambria
De Cambria is een wat ovalere soort. Kenmerkend aan deze sinaasappel zijn het hoge suiker gehalte en de sublieme smaak.

Perssinaasappels

Fruit & Joy levert perssinaasappels voor zowel thuis gebruik als versgeperste sinaasappelsap uit de juicer (de sinaasappels die gebruikt worden voor het zelf persen van sinaasappels in de winkel).

De perssinaasappels van Fruit & Joy worden geselecteerd op smaak, vezel structuur en een hoog sapgehalte. In totaal leveren we 4 soorten perssinaasappels:

(Early) Valencia
De Valencia is het grootste ras uit de perssinaasappel familie. De Valencia heeft een licht ovale vorm en staat bekend om zijn hoge sapgehalte en soepele schil. De Early Valencia is van hetzelfde ras als de Valencia maar is eerder rijp en daardoor vroeger leverbaar.

Delta Seedless
De Delta Seedless is zoals de naam al aangeeft een pitloze sinaasappel. Dit ras heeft een wat lager suikergehalte en is daardoor iets frisser van smaak. Verder heeft de Delta Seedless net als onze andere rassen een hoog sapgehalte.

Midknight
De Midknight is familie van de Valencia en heeft net als dit ras een hoog sap gehalte en een lekkere smaak. Deze variëteit is in tegenstelling tot de Early Valencia juist laat in het seizoen beschikbaar en daardoor leverbaar tot december.

Salustiana
De Salustiana is de meest verkochte perssinaasappel in Nederland. Deze populariteit dankt hij aan zijn zoete, zachte vruchtvlees. Daarnaast bevat de sinaasappel weinig tot geen pitten en is hij heerlijk sappig. De salustiana is niet alleen geschikt als perssinaasappel maar is ook heerlijk als handsinaasappel!

Bewaaradvies

Bewaar sinaasappels het liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15 C), donkere plaats. Na de pluk rijpt citrusfruit namelijk niet meer. Op de fruitschaal blijven sinaasappels minimaal een week houdbaar, maar vaak zelfs wel langer.

weetjes-en-feiten

Goed voor je weerstand!

Sinaasappels zitten boordevol vitaminen c. 1 glas levert ongeveer tweederde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, Vitaminen c is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast is vitamine c een bekende antioxidant. Wat veel mensen niet weten is dat sinaasappels ook veel calcium bevatten.

Wist je dat?…

Je de schil van een sinaasappel ook kan eten? De schil wordt vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten. Kijk voor meer inspiratie en tips bij onze recepten.

De geur van sinaasappels er voor zorgt dat je vrolijk wordt? Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen sertonine aanmaken wanneer we sinaasapppels ruiken. Dit stofje staat vooral bekend als feelgood-stofje.
.

voedingswaarden

Kcal: 51
Koolhydraten: 7,8 gr
Vezels: 2 gr
Vit C: 50 mg

Kalium: 177 mg
Calcium: 23 mg
Fosfor: 24 mg
Magnesium: 10 mg


 

 

(Bron: veggipedia.nl)