Sinaasappel

Sinaasappels worden veel gebruikt in de keuken. Van deze smaakmaker wordt niet alleen het vruchtvlees gebruikt maar ook het sap en zelfs de schil! Lekkere smaakcombinaties met sinaasappel zijn o.a.: witlof, (gerookte) kip, chocolade en kwark.

Sinaasappeltaart
Sinaasappeltaart met chocolade

Sinaasappeltaart met chocolade

Ingrediënten:
275 gr. Pure chocolade
215 ml Slagroom
3 Sinaasappels
200 gr. Suiker
4 Eieren
225 ml Zonnebloemolie
250 gr. Zelfrijzend bakmeel
1 tl Bakpoeder

 

Bereidingswijze:
Was de sinaasappels. Rasp de schil van 1 sinaasappel. Snij het wit van de rest van de sinaasappel. Doe de schil en het vruchtvlees in de blender en pureer de sinaasappel. Klop de eieren met de suiker. Roer de olie en de sinaasappel er doorheen. roer de bloem er doorheen en meng tot een glad mengsel. Giet het beslag in een ingevet bakblik. Bak de taart 55 minuten op 180 graden. Maak de ganache; verwarm de slagroom. Snij de chocolade in stukjes en roer deze door de warme slagroom. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade rustig smelten. Giet de ganache over de taart. Snij de overgebleven sinaasappels in plakjes. Garneer de taart met de sinaasappelplakjes.

Eend met sinaasappel
Malse eend met sinaasappelsaus

Malse eend met sinaasappelsaus

Ingrediënten:
4 Eendenborstfilets
50 gr. Suiker
4 Sinaasappels
1 Plak ontbijtkoek
200 ml Wild fond

 

Bereidingswijze:
Doe de suiker in een pan. Laat de suiker karamelliseren. Voeg het sap van de 2 sinaasappel toe. Voeg ook het wildfond toe. Breek de ontbijtkoek in stukjes. Doe de stukjes ontbijtkoek bij de saus. Schil de 2 overgebleven sinaasappel en snijd ze in partjes (zonder vel).

Snij het vel van de eend in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Bak de eendenborst 5 minuten op het vel. Bak daarna 1 minuut op de andere kant. Haal de eend uit de pan en bak nog 5 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden. Pak de eend in met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten nagaren.

Serveer de eend met de sinaasappelsaus. Garneer met de sinaasappelpartjes.

 

 

recept 12
Pannenkoeken met sinaasappel

Pannenkoeken met sinaasappel

Ingrediënten:
Voor het pannenkoekenbeslag
250 gr. Bloem
2 Eieren
500 ml Melk
Sinaasappels
Suiker

Bereidingswijze:
Maak het beslag. Pers 1 sinaasappel. Meng het sap van de sinaasappel met wat suiker en verwarm het geheel tot de suiker is opgelost. Snij de sinaasappels in partjes. Bak de pannenkoeken. Serveer met de sinaasappel partjes en sinaasappelsaus.

Sinaasappeltaart
Sinaasappelkwarktaart

Sinaasappelkwarktaart

Ingrediënten:
9 Blaadjes gelatine
5 Sinaasappels
500 gr. Kwark
150 gr. Witte basterdsuiker
250 ml Slagroom
100 gr. Boter
200 gr. Biscuits
3 el. Sinaasappelmarmelade
Munt

Bereidingswijze:
Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Schil van 1 sinaasappel de schil. Pers deze sinaasappel. Verwarm het sinaasappelsap. knijp de gelatine uit en laat het oplossen in het warme sap. Laat het sap iets afkoelen. Meng de kwark, suiker en het gelatine mengsel. Klop de slagroom stijf en roer dit door het kwarkmengsel. Verhit de boter in de pannetje. Verkruimel de biscuits en meng deze door de boter. Verdeel het koekmengel over de bodem van een taartvorm. Schep de helft van de kwark erover. Schil de sinaasappel er snij deze in plakken. Beleg de kwark met de sinaasappelplakjes. Schep de rest van het kwarkmengsel in de taartvorm. Zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrijk de taart met de marmelade. Garneer met de plakken sinaasappel en muntblaadjes.

salade met sinaasappel
Frisse salade met sinaasappel en bietjes

Frisse salade met sinaasappel en bietjes

Ingrediënten:
Rucola
Sinaasappel
(Voorgekookte) bietjes
Walnoten
Peper
Olijfolie extra vierge

Bereidingswijze:
Snij de sinaasappel in partjes. Vang het sap op. Snij de bietjes in stukjes. Doe de rucola in een schaal. Verdeel hierover de sinaasappels, bietjes en walnoten. Maak een dressing van het opgevangen sap, de olijfolie en de peper. Verdeel de dressing over de salade.