Druiven

Druiven zijn vooral lekker om zo te eten. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen naar werk, school of de sportclub. Lekker als tussendoortje of als energie booster. Maar wist je dat druiven ook heerlijk zijn in een salade? Of wist je dat je van druiven de leukste gezonde traktaties kan maken? We inspireren je graag om meer uit de druif te halen!

Hartige druiventaart
Hartige druiventaart

Hartige druiventaart

Ingrediënten:

Voor het deeg
350 gr. Bloem
1 el Oregano
7 gr. Gedroogde gist
200 ml lauw water
3 el Olijfolie
Zout

Voor de vulling:
400 gr. Pitloze druiven
150 gr. Gorgonzola

 

Bereidingswijze:
Begin met het maken van het deeg. Los het gist op in het water. Meng de bloem, oregano, olijfolie en het zout met het gistmengsel en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt ongeveer 1 uur rijzen. Doe het deeg in een ingevette taartvorm. Vul de taart met de gehalveerde druiven en de gorgonzola. Lekker met een frisse salade.

 

 

Kaasplankje met druiven
Kaasplank met druiven

Kaasplank met druiven

Ingrediënten:
250 gr. Roombrie
150 gr. Blauwaderkaas
250 gr. oude kaas
Notenbrood
Bruin stokbrood
500 gr. Druiven
Walnoten
Port

 

Pavlova
Pavlova met druiven

Pavlova met druiven

Ingrediënten:
4 Eieren
200 gr. suiker
1 tl. maïzena
1 tl. azijn
500 gr. (magere) kwark
500 gr. druiven
Poedersuiker

 

Bereidingswijze:
Split de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije, stalen kom. Klop de eiwitten en voeg steeds een beetje suiker toe. Klop tot er mooie, stevige pieken ontstaan. Meng vervolgens de maïzena met de azijn en voeg dit mengsel toe aan de eiwitten. Schep het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de pavlova’s ongeveer 2 uur in een voorverwarmde  op 100 graden. Zet na twee uur de oven uit maar laat de pavlova nog een uur afkoelen in de oven. Garneer de pavlova’s met de kwark, poedersuiker en druiven.

 

 

Druiventaart
Druiventaart

Druiventaart

Ingrediënten:
Voor het deeg
150 gr. Bloem
80 gr. Roomboter
50 gr. Poedersuiker
40 gr. Water
Suiker
Mespunt zout

Voor de vulling
800 gr. Druiven
20 gr. Roomboter
100 gr. Poedersuiker
30 gr. Bloem
1 ei
125 ml crème frèche

 

Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg. Meng de bloem, roomboter, poedersuiker en een snufje zout goed door elkaar tot een gladde bal deeg. Zet het deeg onder een plastic folie een uur in de koelkast. Maak de vulling. Meng de druiven met de gesmolten boter. Voeg de bloem en poedersuiker te en meng het geheel goed. Meng in een aparte bak het ei met de crème frèche. Bedek een ingevette taartvorm met het deeg. prik met een vork gaatjes in het deeg. Giet nu het roommengsel in de taartvorm. Verdeel hierover de druiven. Vouw het eventueel overhangende deeg naar binnen. Bak de taart in 45 minuten op 170 graden af. Haal uit de oven en besprenkel de taart met suiker.

 

 

 

 

 

druivensap
Zomerse druiven granita

Zomerse druiven granita

Ingrediënten:
Water
Suiker
Druiven

Bereidingswijze:
Verhit het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Doe de druiven in de blender. Meng het suikerwater met de druiven uit de blender. Zet het druivenwater 4 uur in de koelkast. Prik zo nu en dan even met een vork in het ijs om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Serveer de granita in een mooi glas.

Toast met druiven
Toast met geitenkaas en druiven

Toast met geitenkaas en druiven

Ingrediënten:
Ciabatta afbakbrood
Geitenkaas
Walnoten
Druiven
Honing

Bereidingswijze:
Snij het afbakbrood in plakken. Besmeer de ciabatta met de geitenkaas. Verdeel de druiven en walnoten over de broodjes. Maak af met wat honing. Bak de broodjes af volgens de bereidingswijze op de verpakking.

 

 

 

 

 

Zalm met druiven
Gebakken zalmfilet met druiven en noten

Gebakken zalmfilet met druiven en noten

Ingrediënten:
500 gram zalmfilet
300 gram witte pitloze druiven
1 eetlepel citroensap
olijfolie of boter
bakje notenmelange
zout en peper

Bereidingswijze:
Was de zalm onder de kraan en dep deze droog. Besprenkel de zalm met het citroensap. Verhit de olijfolie en/of boter en bak de zalmfilet aan beide kanten bruin. Neem de filets uit de pan en bak in dezelfde pan de notenmelange even kort op hoog vuur. Voeg vervolgens de druiven toe en bak deze eveneens kort mee. Leg de zalm op een bord en maak deze op smaak met zout en peper. Bestrooi de zalm vervolgens met de druiven en de noten.