Citrus

Citrus wordt veel gebruikt in de keuken. Vooral citroenen en sinaasappels worden veel gebruikt vanwege hun frisse smaak. Maar ook met grapefruit en minneola kun je verrassend lekkere en voedzame maaltijden op tafel zetten!

recept 43
Vers geperst minneolasap

Vers geperst minneolasap

Ingrediënten:
Minneola’s

 

Bereidingswijze:
Niet veel mensen weten dat minneola’s ook heel geschikt zijn om te persen!

recept 42
Geconfijte minneola’s met chocolade

Geconfijte minneola’s met chocolade

Ingrediënten:
3 Minneola’s
150 gr. Suiker
150 ml Water
200 gr. Pure chocolade

 

Bereidingswijze:
Snij de minneola’s in dunne plakken. Gooi de boven- en onderkanten weg. Doe het water samen met de suiker in een pannetje. Verwarm het water tot de suiker is opgelost. Voeg de plakjes minneola toe en laat 25 minuten zachtjes koken op laag vuur. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.  Neem de plakjes uit de siroop en laat ze goed uitlekken. Smelt de chocolade au-bain-marie. Doop de plakjes minneola in de gesmolten chocolade. Laat ze op bakpapier stollen

Minneola ijs
Minneola ijsjes

Minneola ijsjes

Ingrediënten:
6 Minneola’s
1 Banaan
6 Aardbeien

 

Bereidingswijze:
Pers vijfeneenhalve minneola uit. Snij van de overgebleven halve minneola het vruchtvlees in stukjes. Snij ook de aardbeien in stukjes. Meng  het sap van de minneola’s met de banaan in de blender. Vul de vormpjes met wat stukjes fruit en het sap. Zet in de vriezer tot de ijsjes volledig bevroren zijn. Tip: wil je dat de vruchten mooi verdeeld zijn in het ijs? Zet de ijsvormpjes met het sap dan eerst een half uurtje in de vriezer en duw daarna de vruchten erin.

 

Citrus water
Citrus water

Citrus water

Ingrediënten:
Spa rood
Ijsblokjes
Grapefruit
Limoen
Minneola

 

Bereidingswijze:
Schenk een karaf voor driekwart vol met spa rood. Pers 2 minneola’s uit. Schenk het minneolasap zonder het vruchtvlees bij de spa rood. Vul de karaf met plakjes citrusfruit en ijsblokjes. Probeer ook eens spa rood met het sap van twee limoenen of spa rood met het sap van een grapefruit.

Minneola salade
Zonnige minneola salade

Zonnige minneola salade

Ingrediënten:
Aardbeien
Minneola’s
Hüttenkäse
Munt

 

Bereidingswijze:
Maak een heerlijke salade met deze ingrediënten.

cake met mandarijn
Chocolade cakejes met mandarijn

Chocolade cakejes met mandarijn

Ingrediënten:
5 Mandarijnen
6 Eieren
225 gr. Suiker
250 gr. Gemalen amandelen
100 gr. Chocolade
1 tl Bakpoeder

 

Bereidingswijze:
Schil de mandarijnen. Doe de mandarijnen in een pannetje met wat water. Breng de mandarijnen aan de kook en laat 2 uur zachtjes koken. Haal de mandarijnen uit de pan en pureer ze. Smelt de chocolade au-bain-marie. Klop de eieren los. Roer de chocolade, suiker, amandelen en het bakpoeder door de eieren. Schep de mandarijnenpuree er doorheen. Doe het beslag in de cake vormpjes en bak 1 uur op 190 graden. Let op: dek de cakejes na 40 minuten af met bakpapier, zodat de bovenkant niet te donker wordt.

Mandarijnen op brood
Zelfgemaakte mandarijnen marmelade (op brood)

Zelfgemaakte mandarijnen marmelade (op brood)

Ingrediënten:
1 kg Mandarijnen
1 Citroen
1 kg Geleisuiker
1 Vanillestokje

 

Bereidingswijze:
Boen de mandarijnen en citroenen schoon. Rasp fijne reepjes van de schil van de mandarijnen en de citroen. Laat de schilreepjes 5 minuten koken in 100 ml water. Pel de mandarijnen en snijd ze in stukjes. Verwijder de witte velletjes. Meng de stukjes mandarijn met de geleisuiker. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg de schilreepjes, het vanillestokje en het merg toe aan het mandarijn mengsel. Breng het geheel aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken. Schep het schuim van de marmelade. Verwijder het vanillestokje.  Serveer de marmalade met brood of roer een paar flinke scheppen door de yoghurt.

 

Kwark met mandarijnen
Smulkwark met manadrijnen

Smulkwark met manadrijnen

Ingrediënten:
8 Mandarijnen
500 gr. Kwark
2-3 el Suiker
1 Zakje Vanille suiker
125 ml Slagroom
(Choclatechip cookies)

 

Bereidingswijze:
Schil de mandarijnen (verwijder indien gewenst de witte velletjes) en snij ze in partjes. Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer  de slagroom en de vanillesuiker door de kwark. Verdeel de kwark en mandarijntjes in laagjes over 6 glazen. Ook lekker: verkruimel de choclatechip cookies en verdeel deze als extra laagje over de glazen.

 

Mandarijnen taart
Mandarijnen cake

Mandarijnen cake

Ingrediënten:
115 gr. Boter
2 Eieren
200 gr. Bloem
200 gr. Suiker
Mandarijnen
125 ml Yoghurt
2 tl Bakpoeder
Zout
Poedersuiker

 

Bereidingswijze:
Mix de boter met de suiker. Voeg de eieren toe. Pers 3 mandarijnen en doe het sap van de mandarijnen bij het beslag. Meng de yoghurt door het beslag. Meng ik een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout. Spatel het bloemmengsel door het beslag. Giet het beslag in een ingevette bakvorm. Schil 2 of 3 mandarijntjes en verdeel de partjes over het cakebeslag. Bak de cake 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Serveer met een laagje poedersuiker.

 

Sinaasappeltaart
Sinaasappeltaart met chocolade

Sinaasappeltaart met chocolade

Ingrediënten:
275 gr. Pure chocolade
215 ml Slagroom
3 Sinaasappels
200 gr. Suiker
4 Eieren
225 ml Zonnebloemolie
250 gr. Zelfrijzend bakmeel
1 tl Bakpoeder

 

Bereidingswijze:
Was de sinaasappels. Rasp de schil van 1 sinaasappel. Snij het wit van de rest van de sinaasappel. Doe de schil en het vruchtvlees in de blender en pureer de sinaasappel. Klop de eieren met de suiker. Roer de olie en de sinaasappel er doorheen. roer de bloem er doorheen en meng tot een glad mengsel. Giet het beslag in een ingevet bakblik. Bak de taart 55 minuten op 180 graden. Maak de ganache; verwarm de slagroom. Snij de chocolade in stukjes en roer deze door de warme slagroom. Haal de pan van het vuur en laat de chocolade rustig smelten. Giet de ganache over de taart. Snij de overgebleven sinaasappels in plakjes. Garneer de taart met de sinaasappelplakjes.

Eend met sinaasappel
Malse eend met sinaasappelsaus

Malse eend met sinaasappelsaus

Ingrediënten:
4 Eendenborstfilets
50 gr. Suiker
4 Sinaasappels
1 Plak ontbijtkoek
200 ml Wild fond

 

Bereidingswijze:
Doe de suiker in een pan. Laat de suiker karamelliseren. Voeg het sap van de 2 sinaasappel toe. Voeg ook het wildfond toe. Breek de ontbijtkoek in stukjes. Doe de stukjes ontbijtkoek bij de saus. Schil de 2 overgebleven sinaasappel en snijd ze in partjes (zonder vel).

Snij het vel van de eend in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Bak de eendenborst 5 minuten op het vel. Bak daarna 1 minuut op de andere kant. Haal de eend uit de pan en bak nog 5 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden. Pak de eend in met aluminiumfolie en laat nog 5 minuten nagaren.

Serveer de eend met de sinaasappelsaus. Garneer met de sinaasappelpartjes.

 

 

Garnalencocktail met grapefruit
Garnalencocktail met grapefruit

Garnalencocktail met grapefruit

Ingrediënten:
2 Avocado’s
2 Grapefruits
150 gr. Garnalen
3 el Mayonaise
1 el Tomatenpuree
Mespunt cayennepeper

Bereidingswijze:
Begin met het snijden van de grapefruit, vang hierbij zoveel mogelijk van het sap op. Maak de cocktailsaus door het sap te mengen met de mayonaise, de tomatenpuree en de cayennepeper. Snij als laatste de avocado omdat deze vaak snel verkleuren. Maak tot slot het bord op. Enjoy!

 

 

Grapefruit ijsjes
Grapefruit ijsjes

Grapefruit ijsjes

Ingrediënten:
Grapefruits

Bereidingswijze:
Schil 1 grapefruit en snij deze in stukjes of plakjes. Pers de overige grapefruits. Doe 2 of 3 stukjes grapefruit in een ijslollyvormpje. Vul de ijslolly af met het grapefruitsap. Sluit de ijslolly’s en zet ze in de vriezer. Haal ze er uit als ze volledig bevroren zijn.

Grapefruitsap
Vers grapefruitsap

Vers grapefruitsap

Ingrediënten:
Grapefruits

Bereidingswijze:
Grapefruits zijn net als sinaasappels heel geschikt om te persen.

recept 12
Pannenkoeken met sinaasappel

Pannenkoeken met sinaasappel

Ingrediënten:
Voor het pannenkoekenbeslag
250 gr. Bloem
2 Eieren
500 ml Melk
Sinaasappels
Suiker

Bereidingswijze:
Maak het beslag. Pers 1 sinaasappel. Meng het sap van de sinaasappel met wat suiker en verwarm het geheel tot de suiker is opgelost. Snij de sinaasappels in partjes. Bak de pannenkoeken. Serveer met de sinaasappel partjes en sinaasappelsaus.

Sinaasappeltaart
Sinaasappelkwarktaart

Sinaasappelkwarktaart

Ingrediënten:
9 Blaadjes gelatine
5 Sinaasappels
500 gr. Kwark
150 gr. Witte basterdsuiker
250 ml Slagroom
100 gr. Boter
200 gr. Biscuits
3 el. Sinaasappelmarmelade
Munt

Bereidingswijze:
Laat de gelatine 5 minuten in koud water weken. Schil van 1 sinaasappel de schil. Pers deze sinaasappel. Verwarm het sinaasappelsap. knijp de gelatine uit en laat het oplossen in het warme sap. Laat het sap iets afkoelen. Meng de kwark, suiker en het gelatine mengsel. Klop de slagroom stijf en roer dit door het kwarkmengsel. Verhit de boter in de pannetje. Verkruimel de biscuits en meng deze door de boter. Verdeel het koekmengel over de bodem van een taartvorm. Schep de helft van de kwark erover. Schil de sinaasappel er snij deze in plakken. Beleg de kwark met de sinaasappelplakjes. Schep de rest van het kwarkmengsel in de taartvorm. Zet de taart minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrijk de taart met de marmelade. Garneer met de plakken sinaasappel en muntblaadjes.

recept 2
Mini grapefruit trifle

Mini grapefruit trifle

Ingrediënten:
250 ml slagroom
250 ml mascarpone
50 gr. poedersuiker
Chocolade cake
Grapefruits
Munt

Bereidingswijze:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Meng de slagroom met de mascarpone. Snij de cake in plakjes en vervolgens in blokjes. Snij de grapefruit in schone partjes. Maak de trifle. Begin met een laagje cake. Schep hierop een flinke schep van het slagroommengsel. Leg hier een paar stukjes grapefruit op. Herhaal dit. Garneer met een takje munt.

citrus salade
Citrussalade met avocado

Citrussalade met avocado

Ingrediënten:
Avocado
Grapefruit
Sinaasappel
Munt

Bereidingswijze:
Snij de sinaasappel en grapefruit in partjes of plakjes. Snij vervolgens de avocado en stukjes. Garneer met de munt. Let op! Maak eerst het citrus klaar en pas daarna de avocado zodat de avocado mooi van kleur blijft.

salade met sinaasappel
Frisse salade met sinaasappel en bietjes

Frisse salade met sinaasappel en bietjes

Ingrediënten:
Rucola
Sinaasappel
(Voorgekookte) bietjes
Walnoten
Peper
Olijfolie extra vierge

Bereidingswijze:
Snij de sinaasappel in partjes. Vang het sap op. Snij de bietjes in stukjes. Doe de rucola in een schaal. Verdeel hierover de sinaasappels, bietjes en walnoten. Maak een dressing van het opgevangen sap, de olijfolie en de peper. Verdeel de dressing over de salade.