Druiven

Druiven zijn niet alleen sappig en zoet, maar ook heel gezond. Ze zitten vol fructose en glucose en zijn dus een gezonde bron van energie! Onze Fruit & Joy druiven zijn het hele jaar verkrijgbaar. Om onze druiven jaarrond aan te kunnen bieden, volgen we de seizoenen over de hele wereld. Zo komen de druiven het ene moment uit Griekenland, het andere moment uit Zuid-Afrika en dan weer uit chili.

Waar komen onze druiven vandaan?

U kent het vast wel. De ene keer smaakt een druif heerlijk zoet, terwijl hij een paar weken later een frisse smaak heeft. De reden hiervan is simpel. Om u jaarrond druiven aan te kunnen bieden, reizen we van gebied naar gebied en van oogst naar oogst. Aan het begin van de oogst smaken de producten nog wat frisser: deze hebben namelijk nog niet zoveel zon genoten. Maar hoe verder het seizoen vordert, hoe zoeter het product wordt. Tot er weer wordt overgeschakeld naar een nieuw seizoen. Ook het verschil in variëteit is proefbaar. Niet alle variëteiten zijn geschikt voor elk land. Afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur van het land wordt de meest geschikte variëteit uitgezocht. Dit kan een verschil in smaak veroorzaken, maar u mag er altijd van uitgaan, dat we alleen de lekkerste en meest smaakvolle variëteiten selecteren!

De druiven van Fruit & Joy komen van telers uit Chili, Italië, Egypte, Griekenland, Spanje, Zuid-Afrika, Namibië en India.

Griekenland
Griekenland is van oudsher een echt druivenland. In de maanden augustus t/m november komen hier de lekkerste zongerijpte druiven vandaan. Onze telers ten westen van Athene, in de buurt van Korinthe telen pitloze rode en witte druiven voor Fruit & Joy.


Italië
Ook Italië is een echt druivenland. Zowel in het noorden als in het zuiden bevinden zich uitstekende teeltgebieden. Een van onze telers bevind zich in Taranto, gelegen in het zuiden van Italië. Dit gebied heeft een zeer geschikt klimaat voor het telen van druiven. Omdat er weinig regen valt en de zon er veel schijnt. Met veel zorg en aandacht selecteert onze teler aldaar alleen de lekkerste pitloze druiven, die in de periode van juli t/m oktober geëxporteerd worden door heel Europa.

Egypte
Om ook in juni en juli heerlijke druiven aan te kunnen bieden, reist Fruit & Joy af naar Egypte. Dit land wordt doorkruist door de desert road, die van Caïro naar Alexandrië loopt. Langs deze woestijnweg duiken hier en daar farms op, die voor hun irrigatie gebruik maken van het water van de Nijl. De combinatie van het droge klimaat en de aanwezigheid van de Nijl maakt dit gebied tot een uitstekend druiventeeltgebied.

Chili
Chili is een groot land met een grote verscheidenheid aan klimaatzones. Een uur rijden ten noorden van Santiago ligt het teeltbedrijf van een van onze partners. Het gebied hier is droog, dus ideaal voor de druiventeelt. Elk jaar in de maanden april en mei reist Fruit & Joy naar dit gebied af, zodat we u ook gedurende deze maanden kunnen laten genieten van heerlijke druiven!


Spanje
Onze druiven komen in juli uit Spanje uit het gebied Murcia vlakbij de kust. In dit gebied is het aantal zonuren per dag hoog en er valt weinig regen. Daarnaast zijn ook de dag en nacht temperatuur in dit gebied geschikt voor de teelt van kwalitatief goede druiven.

Zuid –Afrika
Onze druiven uit Zuid-Afrika komen uit verschillende delen van het land. Kenmerkend aan deze druiven is vooral de grote diversiteit aan smaakvolle druivenrassen die zowel met als zonder pit worden geteeld. Van januari t/m maart komen onze druiven hier vandaan.

Namibië
In december en januari reizen we af naar Namibië. Namibië heeft een woestijn klimaat. Dit betekent dat de druiven ruim voldoende zon krijgen. Dankzij de minimale regenval is de kans op ziektes tijdens de teelt minimaal.

India
Voor onze druiven die van eind februari t/m begin mei in de winkel liggen reizen we af naar India. Fruit & Joy werkt hier samen met 3 partners. Alle drie afkomstig uit Nashik, de belangrijkste druivenregio van India. Het is vooral de heerlijk zoete Thompson Seedles die hier vandaan komt.

Soorten en rassen

Er zijn 3 soorten druiven. Er zijn blauwe, rode en witte druiven die alle drie verkrijgbaar zijn met en zonder pit. Deze laatste groep (de pitloze druif) is nog niet zo lang verkrijgbaar: de eerste druiven zonder pit kwamen rond het jaar 2000 pas naar Nederland!

Daarnaast bestaan er wereldwijd enorm veel druivenrassen, met elk hun eigen kenmerken. Fruit & Joy selecteert alleen de beste rassen en let daarbij vooral op smaak en houdbaarheid.

Smaakonderzoek

Tafeldruiven die in Nederland te koop zijn, zijn afkomstig van streken over de hele wereld. Daarnaast zijn er een ongekend aantal druivenrassen. Het is dus niet zo vreemd dat de smaak van druiven heel veelzijdig is.

Uit ons smaakonderzoek naar witte druiven bleken er twee duidelijke smaakprofielen:

Fris & energiek
Hieronder vallen de rassen met een frisse bite. Deze druiven zijn vaak wat zuurder en lekker fris van smaak. Ze zijn veelal wat groener en hebben een stevige bite.

Zoet & uitdagend
De druivenrassen die tot dit smaakprofiel behoren kenmerken zich hoofdzakelijk door hun zoete karakter. Deze sappige druiven zijn vaak wat geler. Dit heeft te maken met de versuikering in de druif.
.

Bewaaradvies

Druiven hebben ‘ademruimte’ nodig. Haal ze dus bij voorkeur uit het bakje of zakje en leg ze op een bord. Druiven kunt u op een koele plek 2 tot 4 dagen bewaren. In de koelkast blijven ze ongeveer een week goed.

Druiven kun je zelfs in de diepvries bewaren: in een goed gesloten plastic zakje of bakje. Bij minimaal -18C blijven ze dan 8 – 10 maanden houdbaar.

weetjes-en-feiten

Gezonde energie!

Druiven bevatten veel druivensuikers en voorzien daarom uitstekend in snelle energie. Deze natuurlijke suikers zijn bij uitstek geschikt als energie boost. Daarnaast bevatten druiven veel vitamines uit de B groep waaronder B1, B2, B3, B4 en B5. Vitamine B is een verzamelnaam voor vitamines die een rol spelen bij de cel stofwisseling. Bovendien bevatten druiven resveratrol, een anti-oxidant, die bekend staat om zijn preventieve werking tegen ziektes.

Wist je dat?…

De druiven die je in de winkel koopt meestal niet gebruikt worden voor het maken van wijn? Er zijn namelijk duidelijke verschillen tussen de zogenaamde tafeldruiven en de wijndruiven. Zo zijn wijndruiven meestal kleiner, hebben ze een dikkere schil en een hogere zuurgraad. Tafeldruiven daarentegen hebben een dunne schil, zijn vaker pitloos en smaken zoeter. Het gaat hier dus niet om kwaliteit, maar om de beste druif voor het beste gebruik!

voedingswaarden

Kcal: 78
Koolhydraten: 16,8 gr
Vezels: 1,7 gr
Kalium: 234 mg

Calcium: 17 mg
Fosfor: 24 mg
Magnesium: 9 mg
(Bron: veggipedia.nl.nl)