Mandarijn

Mandarijnen zijn heerlijk om zo te eten. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te schillen en daardoor perfect voor onderweg. Maar wist je dat mandarijnen ook heerlijk zijn in bijvoorbeeld een salade?

cake met mandarijn
Chocolade cakejes met mandarijn

Chocolade cakejes met mandarijn

Ingrediënten:
5 Mandarijnen
6 Eieren
225 gr. Suiker
250 gr. Gemalen amandelen
100 gr. Chocolade
1 tl Bakpoeder

 

Bereidingswijze:
Schil de mandarijnen. Doe de mandarijnen in een pannetje met wat water. Breng de mandarijnen aan de kook en laat 2 uur zachtjes koken. Haal de mandarijnen uit de pan en pureer ze. Smelt de chocolade au-bain-marie. Klop de eieren los. Roer de chocolade, suiker, amandelen en het bakpoeder door de eieren. Schep de mandarijnenpuree er doorheen. Doe het beslag in de cake vormpjes en bak 1 uur op 190 graden. Let op: dek de cakejes na 40 minuten af met bakpapier, zodat de bovenkant niet te donker wordt.

Mandarijnen op brood
Zelfgemaakte mandarijnen marmelade (op brood)

Zelfgemaakte mandarijnen marmelade (op brood)

Ingrediënten:
1 kg Mandarijnen
1 Citroen
1 kg Geleisuiker
1 Vanillestokje

 

Bereidingswijze:
Boen de mandarijnen en citroenen schoon. Rasp fijne reepjes van de schil van de mandarijnen en de citroen. Laat de schilreepjes 5 minuten koken in 100 ml water. Pel de mandarijnen en snijd ze in stukjes. Verwijder de witte velletjes. Meng de stukjes mandarijn met de geleisuiker. Snij het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg de schilreepjes, het vanillestokje en het merg toe aan het mandarijn mengsel. Breng het geheel aan de kook. Laat 4 minuten doorkoken. Schep het schuim van de marmelade. Verwijder het vanillestokje.  Serveer de marmalade met brood of roer een paar flinke scheppen door de yoghurt.

 

Kwark met mandarijnen
Smulkwark met manadrijnen

Smulkwark met manadrijnen

Ingrediënten:
8 Mandarijnen
500 gr. Kwark
2-3 el Suiker
1 Zakje Vanille suiker
125 ml Slagroom
(Choclatechip cookies)

 

Bereidingswijze:
Schil de mandarijnen (verwijder indien gewenst de witte velletjes) en snij ze in partjes. Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer  de slagroom en de vanillesuiker door de kwark. Verdeel de kwark en mandarijntjes in laagjes over 6 glazen. Ook lekker: verkruimel de choclatechip cookies en verdeel deze als extra laagje over de glazen.

 

Mandarijnen taart
Mandarijnen cake

Mandarijnen cake

Ingrediënten:
115 gr. Boter
2 Eieren
200 gr. Bloem
200 gr. Suiker
Mandarijnen
125 ml Yoghurt
2 tl Bakpoeder
Zout
Poedersuiker

 

Bereidingswijze:
Mix de boter met de suiker. Voeg de eieren toe. Pers 3 mandarijnen en doe het sap van de mandarijnen bij het beslag. Meng de yoghurt door het beslag. Meng ik een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout. Spatel het bloemmengsel door het beslag. Giet het beslag in een ingevette bakvorm. Schil 2 of 3 mandarijntjes en verdeel de partjes over het cakebeslag. Bak de cake 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Serveer met een laagje poedersuiker.