Mandarijn

De mandarijn groeit aan een mandarijnboom, die uit China afkomstig is. Ze staat vooral bekend om haar makkelijk pelbare schil en zoete smaak, waardoor ze ook bij kinderen goed in de smaak valt. Er zijn veel soorten en varianten mandarijnen, zoals de satsuma en de clementine, beiden soorten zonder pit. De smaak van mandarijnen kan sterk variëren, omdat ze uit meerdere landen en gebieden komen.

Waar komen onze mandarijnen vandaan?

Spanje
Spanje is een bekend citrusland. Citrus heeft veel zon nodig. Ze wordt hier dan ook pas aan het einde van de herfst geoogst. In cordoba en Valencia werkt Fruit & Joy samen met een groep gerenommeerde Spaanse citrustelers.

In deze twee gebieden zijn de teeltomstandigheden perfect voor de groei van onder andere sappige, smaakvolle mandarijnen. Van december t/m maart komen onze mandarijnen uit Spanje.


Marokko
Van maart t/m juli haalt Fruit & Joy haar mandarijnen uit Marokko. Marokko is zeer geschikt voor de teelt van mandarijnen. We werken hier samen met twee professionele bedrijven. Beide bedrijven zijn grote coöperaties van telers in Marokko. De teeltgebieden liggen beide in Taroudant, een vruchtbaar gebied vlakbij de bekende badplaats Agadir. Hier zorgen de zonovergoten dagen en de koele nachten voor de perfecte groeiomstandigheden.


Zuid-Afrika
Voor het zogenaamde overzeese seizoen reist Fruit & Joy af naar Zuid-Afrika. Zo kunt u gedurende de maanden mei t/m december ook genieten van sappig citrus. We werken samen met diverse grote telers, die gespecialiseerd zijn in de citrusteelt.

Een van deze professionele teeltbedrijven is gelegen in het zogenaamde citrusdal. Zoals de naam al zegt is dit glooiende en vruchtbare gebied uitstekend voor de teelt van citrus. Het bedrijf beschikt over ruim 1300 hectare citrus en 7 grote pakstations. Het bedrijf focust zich op de teelt van mandarijnen en sinaasappels. Fairtrade is hierbij een van de speerpunten. Andere gebieden in Zuid-Afrika zijn de Sundays River, Patensie, Limppopo en Letsitele.

Soorten en rassen

Er bestaan heel erg veel verschillende soorten mandarijnen en er ontstaan ook steeds weer nieuwe soorten. Dit komt omdat de mandarijn gemakkelijk te kruisen is.


Fruit & Joy selecteert die rassen die het beste gedijen in het land of gebied van herkomst. Verder selecteren we op smaak en kiezen we rassen die gemakkelijk te pellen zijn. Zo halen we uit Zuid-Afrika de satsuma, morr, clementines, clemenule, nadorcott en orr. Uit Spanje importeren we zelfs meer dan 15 soorten mandarijnen.

Bewaaradvies

Mandarijnen zijn iets korter houdbaar dan sinaasappels. Na aankoop zijn ze op kamertemperatuur ongeveer 10 dagen houdbaar. Bewaar ze daarom op de fruitschaal.

weetjes-en-feiten

Lekker, makkelijk en gezond!

Mandarijnen bevatten net als sinaasappels vitamine c, maar wel een stuk minder. Mandarijnen bevatten wel iets meer voedingsvezels dan sinaasappels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten.

Wist je dat?…

Mandarijnen zijn een van de meest populaire fruitsoorten van Nederland. Nederlanders eten per jaar gemiddeld 4 kilo mandarijnen per persoon.

voedingswaarden

Kcal: 45
Koolhydraten: 9,8 gr
Vezels: 0,9 gr
Vit C: 30 mg

Kalium: 145 mg
Calcium: 25 mg
Fosfor: 19 mg
Magnesium: 10 mg


 

 

(Bron: veggipedia.nl)