Kiwi

De kiwi is een supergezonde fruitsoort boordevol vitamine C! Kiwi’s die in Nederland te koop zijn komen van over de hele wereld. Gedurende het zomerseizoen komen de kiwi’s vanaf het zuidelijk halfrond uit landen als Nieuw-Zeeland en Chili. In de winter hoeven de kiwi’s niet zover te reizen. De meeste kiwi’s, die je dan in Nederland kunt kopen, komen uit Griekenland.

Waar komen onze kiwi’s vandaan?

Griekenland
Griekenland staat bekend om zijn kiwi teelt. Gedurende de maanden oktober t/m april komen hier heerlijke sappige kiwi’s vandaan. Vooral het gebied Pella is een uitstekend teeltgebied. Hier werken wij samen met een teler die 50 jaar actief is in de fruit teelt. Dit bedrijf beschikt over alle moderne faciliteiten en besteed bovendien veel aandacht aan smaak.


Chili
Gedurende de zomermaanden komen de kiwi’s van Fruit & Joy uit Chili. Dit land heeft het juiste klimaat om kiwi’s optimaal te kunnen telen.

We werken hier samen met een gerenommeerd familie bedrijf. Vijfentwintig jaar geleden startte de familie van dit bedrijf op 21 ha grond met het telen van kiwi’s en peren. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een grote onderneming met ruim 177 ha en teelt de familie naast de kiwi’s en peren ook druiven en blauwe bessen. Het bedrijf heeft vestigingen in twee gebieden, namelijk in Rancagua, één van de vroegste oogstgebieden van Chili, en één in Pichidegua. De familie heeft een moderne visie en heeft daarom geïnvesteerd in een pakstation met eigen koelcellen. Zo kan het geplukte fruit direct worden verpakt en opgeslagen, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Zo kunnen we u ook gedurende het zomerseizoen van mei t/m september heerlijke kiwi’s bieden!


Soorten en rassen

Er bestaan twee soorten kiwi’s. De Actinidia deliciosa en de Actinidia chinensis.

Actinidia deliciosa
De Actinidia deliciosa heeft helder groen vruchtvlees en een harige schil.

Actinidia chinensis
De Actinidia chinensis heeft geel tot lichtgroen vruchtvlees en is vrijwel onbehaard.


Hayward
Voor Fruit& Joy hebben wij de Hayward kiwi geselecteerd. Dit ras behoort tot de Actinidia chinensis (groene kiwi). Sinds het begin van de 20ste eeuw is dit ras marktleider. De Hayward heeft deze positie omdat hij goed te exporteren is, goed bewaard kan worden, een mooi formaat heeft en een goede smaak heeft.

Bewaaradvies

Rijpe kiwi’s zijn in de koelkast 2-6 dagen houdbaar.

Heb je kiwi’s die nog een beetje hard zijn? Je kunt ze dan het beste laten narijpen op de fruitschaal. Een kiwi is rijp als deze bij lichte druk rond de steelaanzet meegeeft.

weetjes-en-feiten

Lekker en boordevol voedingsstoffen!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken bevat de kiwi maar weinig verschillende vitaminen. Toch zijn kiwi’s ontzettend gezond! Dat komt omdat zowel de gele als groene kiwi’s boordevol antioxidanten zitten, rijk zijn aan vezels en een ruime hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Daarnaast zitten kiwi’s boordevol vitamine C. Eén kiwi bevat zelfs al meer vitamine C dan je dagelijks nodig hebt.

Wist je dat?…

De kiwi oorspronkelijk uit China komt? In China had de kiwi de naam Chinese kruisbes. In het begin van de 20e eeuw werd hij naar Nieuw-Zeeland gehaald, waar hij de naam ‘kiwi’ kreeg, vernoemd naar het bekende Nieuw-Zeelandse vogeltje.

Kiwi’s veel foliumzuur bevatten? Deze B vitamine helpt de opbouw van het lichaam. Voldoende aanvoer van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap kan afwijkingen helpen voorkomen. Een kiwi levert 5 tot 15 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Ben je zwanger of heb je een kinderwens? Kiwi’s zijn een goede aanvulling op de foliumzuur tabletten die de dokter voorschrijft.
.

voedingswaarden

Kcal: 68
Koolhydraten: 12,2 gr
Vezels: 2,3 gr
Vitamine C: 65 mg

Kalium: 312 mg
Calcium: 30 mg
Fosfor: 34 mg
Magnesium: 14 mg


 

 

(Bron: veggipedia.nl)