Grapefruit

Grapefruits zijn een van de grootste citrusvruchten. Ze zijn rond met wit, lichtroze of donkerroze vruchtvlees. Grapefruits met geel vruchtvlees zijn fris en bitterder van smaak. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak. De grapefruit is waarschijnlijk ontstaan door een kruising van een sinaasappel en een pompelmoes.

Waar komen onze grapefruits vandaan?

Peru
Onze grapefruits komen van dezelfde teler als onze minneola’s. Deze zeer bijzondere teler teelt verschillende soorten citrus. Het bedrijf is gelegen in het gebied Pisco-Peru, 240 kilometer ten zuiden van Lima. Met 20 jaar ervaring focust onze teler op de beste kwaliteit en lekkerste smaak voor haar klanten. Daarnaast zijn ze in het bezit van het Green Farm Certificaat. Dit houdt in, dat het bedrijf het gebruik van chemische pesticiden vermijdt en werkt met biologische bestrijdingsmiddelen op de productievelden.


Turkije
Voor onze grapefruits uit Turkije reizen we af naar onze telers in (de gebieden) Mersin en Adana. De vruchtbare grond en het mediteriaanse klimaat maken deze omgeving tot een gelieft gebied bij citrus telers. Ook vind je hier het grootste productie gebied van deze omgeving. Sinds 2010 wordt er zelfs jaarlijks een citrus festival georganiseerd in Mersin!

 

Zuid-Afrika
Voor het zogenaamde overzeese seizoen reist Fruit & Joy af naar Zuid-Afrika. We werken hier samen met een teler in Limppopo, de meest noordelijke provincie van Zuid-Afrika. Het bedrijf beschikt over 1500 hectare citrus en focust zich op de teelt van grapefruits en sinaasappels.

 

Soorten en rassen

De grapefruitfamilie bestaat uit witte, roze en rode variëteiten. Deze kleuraanduiding verwijst naar de kleur van het vruchtvlees. Per kleur verschilt vooral de zoetheid. Hoe roder, hoe zoeter!

Star Ruby
De Star Ruby is een rode grapefruit met een hoog zoet en zuur gehalte. Deze vrijwel pitloze grapefruit heeft stevig vruchtvlees en is lekker sappig.


Ruby Red
De Ruby Red is net als de Star Ruby een rode grapefruit en heeft een heerlijke fris zoete smaak.

White Marsh
De White Marsh is een witte grapefruit. De Mash is een van de meest geteelde grapefruits en heeft een bittere smaak.

Bewaaradvies

Grapefruits kunnen het beste buiten de koelkast worden bewaard. Ze kunnen dan ongeveer twee weken goed blijven. De conditie van een grapefruit kan je goed zien aan de schil. Een verse grapefruit glanst en heeft een gladde schil.

weetjes-en-feiten

Geef je immuunsysteem een boost!

Dipje? Geef je immuunsysteem een boost! Grapefruits zijn echte vitaminen bommen. Ze bevatten veel voedingsvezels en zijn rijk aan vitaminen. Grapefruits zijn dan ook super gezond zo blijkt uit onderzoek. Naast de preventieve werking tegen tal van ziektes wordt de grapefruit ook vaak in verband gebracht met verantwoord afvallen.

De grapefruit bevat de meeste vitaminen van alle citrusvruchten. Ze bevatten anderhalf keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen C en zitten ook nog eens vol vitaminen B1, B6 en B11, calcium, ijzer en kalium.

Grapefruits en medicatie
De grapefruit kan een nadelig effect hebben op de werking van sommige medicijnen. In een enkel geval wordt daarom afgeraden grapefruits te eten.

Wist je dat?…

Tot het begin van de 20ste eeuw (1905) alle grapefruits lichtgeel vruchtvlees hadden? Een spontane mutatie leverde grapefruits met roze vruchtvlees waarop deze verder werd geproduceerd.

voedingswaarden

Kcal: 45
Koolhydraten: 9,5 gr
Vezels: 1,5 gr
Vit C: 45 mg

Kalium: 180 mg
Calcium: 20 mg
Fosfor: 17 mg
Magnesium: 10 mg


 

 

(Bron: voedingswaardentabel.nl)