Abrikozen

Steenfruit is de verzamelnaam voor alle vruchten met een harde pit, waaronder de abrikoos. Deze bijzondere vrucht komt oorspronkelijk uit het Noordoosten van China en werd pas in 70 v. Chr. door de Romeinen via Griekenland naar Europa geëxporteerd. De abrikoos heeft een zacht eetbaar vel en oranjegeel vruchtvlees dat als het rijp is gemakkelijk van de pit los laat. Je kunt de abrikozen zo eten maar ze zijn ook erg lekker in gerechten!

Waar komen onze abrikozen vandaan?

Griekenland
Onze abrikozen worden geteeld op het Griekse schiereiland Peloponnesos en zijn verkrijgbaar in juni en juli. Peloponnesos is het meest zuidelijkste deel van het vaste land en tevens het grootste schiereiland van Griekenland.

 

Op de vruchtbare velden tussen de bergketens krijgen de abrikozen voldoende zonuren om goed te rijpen en goed op smaak te komen.

Soorten en rassen

Fruit & joy heeft twee abrikozen rassen geselecteerd. Bij deze keuze is gelet op welk ras het beste gedijt in het betreffende gebied.

Bebeco
De Bebeco is een typisch Grieks ras. Samen met de Tyrinthos bestaat 90% van de totale productie van Griekenland uit deze rassen.

 

Bergeron
De Bergeron is een frans ras en behoort tot de beste rassen van West-Europa. De smaak is subliem, ze zijn sappig, ze hebben een mooie kleur en ze hebben een stevige vrucht.

Bewaaradvies

Op een koele plaats (buiten de koelkast) zijn abrikozen 1 tot 3 dagen houdbaar. In de koelkast zijn ze iets langer houdbaar maar ze verliezen dan wel smaak. Abrikozen kunnen wel een lange tijd bewaard worden door ze te drogen maar vers zijn ze het lekkerst!

weetjes-en-feiten

Bron van anti-oxidanten

De abrikoos behoort tot de fruitsoorten die veel anti-oxidanten bevatten. Hun zonnige kleurtje danken abrikozen aan bètacaroteen, een gezonde anti-oxidant die ook wortels oranje kleurt. Abrikozen bevatten gemiddeld 25 keer meer bètacaroteen dan ander fruit. Bètacaroteen werkt als een zonnebrandcrème van binnenuit: het helpt de huid zich te beschermen tegen de schadelijke inwerking van zonlicht. Mooi meegenomen, maar toch moet je ook nog smeren met zonnebrandcrème, want de bescherming van bètacaroteen is vergelijkbaar met factor 1. Daarnaast wordt bètacaroteen in het lichaam deels omgezet in vitamine A. Die vitamine hebben we nodig voor de weerstand en ook om goed te kunnen zien.

Wist je dat?…

Abrikozen kunnen worden ingelegd in brandewijn waardoor je de welbekende boerenmeisjes krijgt?

Rijpe abrikozen erg kwetsbaar zijn en kort goed blijven? Daarom worden ze verkocht als ze nog hard zijn. Laat ze dus altijd even rijpen voor consumptie.

voedingswaarden

Kcal: 91
Vitamine A: 270 mcg
Vitamine C: 13,6 mg

Kalium: 423 mg
Fosfor: 30 mg
Magnesium: 15 mg
(Bron: Plazilla.com)